Šneci nekoušou aneb jarní úroda je na spadnutí!

18. 05. 2018 16:39:53
Nikdy mě nenapadlo, že si ve svých sedmadvaceti budu sázet stromy a kácet zahradu. Já – holka z města? Osud mě totiž zavedl úplně jinam, než jsem plánovala.

S mým snoubencem jsme si pořídili pozemek (louku s lesem) v horské oblasti na severu Itálie. Je tam nádherně... a ten výhled! Okamžitě jsme se viděli, jak tam jednou bydlíme v dřevěno-kamenném domečku, který si sami „postavíme“... no, možná ne úplně ten dům, ale na našem malém kousku nebe planety Země jsme pracovat začali. V domečku obklopeném jeleny, srnkami, liškami, šneky a žábami, zatímco můžeme poslouchat šumění listů při západu slunce.

A co to znamená?

Nikdy jsme ani jeden z nás nesázeli kytky (možná tehdy ve čtvrtý třídě na základce). Teď ve stráni připravujeme půdu – terasy – kopeme díry, boříme travnaté trsy trávy a sázíme ovocné stromy a lesní plody, které mohou být k mání možná už příští rok! Sázíme, obepínáme je plůtkem, aby si z nich lesní zvířátka neudělala potravu... resp. informace se učíme za běhu, a tak je to den ode dne lepší. Já poprvé posekala kus travnaté plochy, kterou chceme přetvořit na terasu s posezením a ohništěm nejen pro rituální oslavy, podvečerní grilování k aperitivu při západu slunce – připijete si s námi? – a také pro opalování při příjemném výhledu. Můj muž je zase silný a krásně se popere s ne úplně přístupnou zeminou. No, máme z toho všeho děsnou radost.

Kromě našich plánů s ovocem a zvířaty, jež se časem budou pást na trávě této louky, jsme v květnu začali se sklizní.

V květnu a sklizeň?

Náš pozemek je plný šneků, těch velkých! Abychom na ně nešlapali, sbíráme je. Je to podobné jako když sbíráte houby. Je to sranda. A tak vzniknul nápad chovat šneky. Co nevidět jim připravíme ohrádku, a bude to! Taková roztomilá zvířátka přeci nemůžeme jen tak nechat být, potažmo na ně šlapat. Pokud jste fanoušky rybaření, při kopání se začaly objevovat i velké žížaly, které by mohly být vhodné třeba k chytání ryb na břehu řeky, jež je hned přes ulici.

Nu, a tak postupně zjišťujeme, co nám naše půda a země dává a těšíme se z dalších nápadů, jež s vámi brzy budeme dál sdílet.

Líbil se vám článek? Sledujte náš instagram @klarodreams

ENGLISH VERSION

THE SNAILS DON’T BITE – SPRING HARVEST IS JUST ABOUT TO EXPLODE

My fiancé, Roberto, and me got a land, let’s say a beautiful hilly meadow with little forest – in the mountains by the Alps of Bergamo, the north of Italy. The place is beautiful... especially the view! We saw it and the vision was clear! Our family – Roberto, Luca, Klara..., lots of plants, trees and different animals around... altogether living there in a small stony-wooden cottage surrounded with the joy of the wildness – birds, deers, frogs, foxes and the songs between the leaves of trees.

Are we going to build this cottage too? Well, maybe not literally, nevertheless, we, at least, began working on our piece of the Earth’s heaven.

And what it means?

The fact is that none of us ever has planted any plant... unless maybe during the primary school years. Nowadays, we prepare the land, create terraces, reduce those grass bunches and we plant fruit trees and forest fruits plants... available for you maybe already the following yeeeaaar! We must extend the plants with the little fence to avoid animals to make them their meal... well, we keep learning every day during the procedure. But, it’s getting there. It’s better and better day by day.

Let me share this with you. It was e.g. my first time to cut grass on a bigger space where we want to build a terrace a ritualic fireplace at night time, nice deckchairs for sunbathing to enjoy the view and obviously, could we miss a nice BBQ corner for our sunset aperitive... Hey, are we “spritz” together? That’s pretty cool!

Roberto, unlike me, is very strong and he fights very well with a not accessible ground and soil.

Besides our plans with forest fruits and animals, which will hopefully graze on the meadow soon, we started harvesting in May.

Harvest in May? You crazy??

Our land is full of snails, well, those big ones! To avoid stepping on them, we started collecting them. It’s like to go and collect mushrooms but it’s funnier. And so, the idea to breed the snails came up... actually, big worms from the ground are also available for catching trouts in the river just across the street... if you like to fish!

And so, we slowly find out what kind of treasures our land has got and gives us. We’re quite excited from our others ideas that will come soon and we’re going to share them with you!

Did you like our article? Follow us on @klarodreams

Autor: Klára Markovičová | pátek 18.5.2018 16:39 | karma článku: 7.20 | přečteno: 359x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 539

Miluji hudbu, tanec, zpěv, ale také cestování, životní výzvy a plnění svých cílů, zkrátka svůj život, proto momentálně žiji v cizině. Ráda píši krátké reportáže nejen ze svých cest, ale také zajímavosti ze svého života. Touto cestou se s vámi o ně ráda podělím a doufám, že vás mohou také motivovat. Když to všechno můžu zažít já, tak proč ne vy?

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...